sábado, 12 de febrero de 2011

PROPIETATS DE LA MATÈRIA!

Ara, us explicaré de què tractava el segon projecte que els alumnes de 1r ESO van fer durant el segon trimestre a CNiT "De què està fet el món?". Havien de intentar explicar-li a un extraterrestre de què estava fet el nostre planeta:  quines són les propietats de la matèria, quants estats té, quins tipus de mescles hi ha... I per fer-ho, el seu professor els va manar fer un vídeo que representés a l'extraterrestre fent preguntes sobre la matèria i, els altres, li tenien que contestar posant exemples.
A continuació, aprofitant que ja han après què és la matèria, podreu llegir les definicions amb alguns exemples de totes les seves propietats:

Densitat: És la relació entre la massa de un material i el seu volum. Si un material, com per exemple el ferro, té més densitat que l'aigua, s'enfonsa. Si té menys densitat, com per exemple el suro, flota.

Conductivitat elèctrica: És la capacitat dels materials de permetre o no el pas del corrent elèctric. Hi ha dos tipus de materials: aïllants elèctrics, com el plàstic o la fusta i conductors elèctrics, com el coure i la plata. I és per això que els cables es fan de coure (per conduïr l'electricitat) i els envolten amb plàstic (per a que quan els toquis, no t'electrocutis xD!).

Conductivitat acústica: És la capacitat dels materials per a conduïr o no el so. Alguns plàstics, la fibra de vidre i el suro són aïllants del so (per això posen unes capes de suro entre les parets). Els metalls, en canvi, son bons conductors del so (per això les campanes les fan de metall).

Conductivitat tèrmica: És la capacitat d'un material per a transmitre o no la calor. Els metalls són bons conductors tèrmics, mentre que la fusta i els materials de plàstic són aïllants tèrmics. Per això les paelles les fan de metall (per a que es pugui fer el menjar), però els mànecs els fan de plàstic (per a que no et cremis).

Dilatació / contracció: És la propietat que tenen alguns materials de augmentar o disminuïr el seu volum amb la temperatura. Quan la temperatura puja, el material augmenta de volum i quan la temperatura baixa, disminueix el seu volum. Per això, en les vies del tren deixen un espai entre via i via per a què a l'estiu, com que puja la temperatura i es dilaten, no es trenquin.

Fusibilitat: Alguns materials poden passar del estat sòlid al líquid al elevar la temperatura, com els metalls o el gel, que quan el treus del congelador, al cap d'una estona es transorma en aigua. Quan els metalls es fonen, poden unir-se amb ells mateixos o amb algun altre material. Aquesta unió s'anomena soldadura.

Transparent: Materials que deixen passar totalment la llum, com el vidre.

Opac: Materials que no deixen passar la llum, com una pedra.

Translúcid: Materials que només deixen passar una part de la llum, com les cortines.

Porositat: És la capacitat dels materials que tenen porus d'absorbir líquids, com la fusta.

Duresa: És la resistència d'un material a ser ratllat. Per exemple, el material més dur, és el diamant i, el més tou, és el talc.

Tenacitat: És la resistència d'un material a trencar-se quan és colpejat, com el metall.

Fragilitat: És la propietat d'un material de trencar-se quan és colpejat, com el vidre.

Maleabilitat: És la capacitat d'un material per a deformar-se en làmines, com l'alumini.

Ductivilitat: És la capacitat d'un material de deformar-se en fils, com el coure.

Elasticitat: És la capacitat d'un material de recuperar la seva forma original després d'haver-lo estirat, com les gomes.

Plasticitat: És la capacitat d'un material de deformar-se permanentment, com l'argila.

Resistència mecànica:  És la resistència al trencament que presenta un cos davant de forces externes, com un llapis.

Oxidació i corrosió: És la propietat que alguns materials tenen quan estàn en contacte amb l'oxígen de l'aire o l'aigua, com els metalls.

Espero que hagiu après moltes coses més sobre les propietats de la matèria :D !

No hay comentarios:

Publicar un comentario